چگونه رم خود را ارتقا دهیم؟
سخت ترین بخش ارتقا رایانه، مقایسه و یافتن بهترین رم برای برطرف کردن نیاز می باشد؛ زیرا این قطعه مانند سایر قطعات رایانه انواع مختلفی دارد. مرحله بعدی نصب فیزیکی رم جدید می باشد که کار آسان و راحتی می باشد. در ادامه توضیحاتی در مورد نکاتی که باید در زمان تصمیم گیری در نظر داشته باشید، ارائه می دهیم.
مقدار رم مورد نیاز
به طور کلی هر چقدر رم بیشتر باشد، بهتر است. البته دراین مورد هم یک حد بهینه وجود دارد که باید به آن توجه داشته باشید. دقت داشته باشید که افزایش رم از 4 به 8 گیگابایت می تواند تفاوت زیادی در عملکرد رایانه شما ایجاد کند. ولی افزایش میزان رم از 8 به 16 گیگابایت با وجود اینکه باعث بهبود عملکرد رایانه می شود؛ مانند افزایش 4 به 8 گیگابایت نیست.
همچنین در نظر داشته باشید که افزایش رم به هر مقداری بالاتر از 16 گیگابایت تفاوت ناچیزی در عملکرد رایانه شما خواهد داشت. البته همه این ها بستگی به استفاده شما از کامپیوتر دارد. ولی به صورت کلی این اعداد و ارقام در مورد بیشتر استفاده های معمول صدق می کند.
در حال حاضر برای اغلب استفاده های معمولی، رم 8 گیگابایتی توصیه می شود. در صورتی که از کامپیوتر خود برای بازی های رایانه ای استفاده می کنید، می توانید رم کامپیوترتان را بین 12 تا 16 گیگابایت انتخاب کنید. ولی اگر با فایل های حجیم رسانه ای مثل: پروژه های فتوشاپ و یا لایت روم کار می کنید و یا نیاز های تخصصی دارید، توصیه می کنیم رم خود را تا جای ممکن افزایش دهید.
چه مقدار رم و با چه پیکربندی دارید؟
اگر در مورد مقدار رم و پیکربندی کامپیوتر خود اطلاعات کافی ندارید، باید به بخش اطلاعات سخت افزاری در لپ تاپ خود مراجعه کنید. دقت داشته باشید که این عدد فقط به قسمتی از ماجرا اشاره دارد. به عنوان مثال: عدد 32 گیگابایت در واقع عدد بزرگی به حساب می آید و احتمالا در 4 ماژول 8 گیگابایتی و یا 2 ماژول 16 گیگابایتی قرار دارد.
در صورتی که تمایل به ارتقا رم کامپیوتر خود دارید، این مسئله اهمیت زیادی پیدا می کند؛ زیرا حافظه ها اغلب به صورت جفتی بر روی کامپیوتر نصب می شوند و در سیستم های مختلف امکان نصب تعداد ماژول حافظه رم مختلفی وجود دارد.
برای اینکه بخواهیم رم بیشتری به سیستم خود اضافه کنیم، نیاز به اطلاعات بیشتری نظیر موارد زیر نیاز داریم:
- تعداد شکاف موجود برای نصب رم
- تعداد ماژول رم نصب شده بر روی سیستم
- وجود و یا عدم وجود شکاف خالی
به همین دلیل ابتدا باید کیس کامپیوتر خود را باز کرده و تعداد ماژول ها و شکاف های داخل آن را مورد بررسی قرار دهید. البته برای فهمیدن این اطلاعات امکان استفاده از ابزار دیگری نیز وجود دارد. در واقع برای کسب اطلاعات در مورد سخت افزار رایانه خود می توانید از نرم افزارهای مختلفی مانند: Speccy استفاده کنید.
بعد از نصب و اجرای نرم افزار مورد نظر باید به قسمت RAM در سمت چپ مراجعه کرده و در پنل سمت راست می توانید اطلاعات مورد نیاز خود را مشاهده کنید.
- چنانچه از هر 4 شکاف رم کامپیوتر خود استفاده کرده اید، برای دسترسی به رم بیشتر باید برخی از ماژول ها را جایگزین کنید.
- در صورتی که در کامپیوتر شما فقط از 2 ماژول 16 گیگابایتی استفاده شده باشد، 2 شکاف آزاد وجود خواهد داشت که می توانید یک جفت رم 8 گیگابایتی دیگر به آن اضافه کنید که در نتیجه به رم 48 گیگابایتی و یا با افزودن یک جفت رم 16 گیگابایتی به رم 64 گیگابایتی دسترسی پیدا می کنید.
مقدار رم که رایانه می تواند مدیریت کند!
مقدار رمی که یک کامپیوتر مدیریت و پشتیبانی می کند از دیگر اطلاعاتی می باشد که در زمان ارتقا باید بدانید. بیشینه رم که از نسخه ویندوز پشتیبانی می کند و بیشینه مقداری که مادربورد سیستم می تواند قبول کند، 2 عاملی می باشد که حتما باید به آنها توجه داشته باشید. در اغلب موارد مادربورد مقدار رم سیستم را محدود می کند.
عوامل محدود کننده در بخش ویندوز به شرح زیر می باشد:
- نسخه های 32 بیتی ویندوز
به طور کلی نسخه 32 بیتی ویندوز 10 قادر به مدیریت 4 گیگابایت رم می باشد که در واقع فرقی بین ویرایش های ویندوز خانگی، شرکتی یا حرفه ای وجود ندارد.
- نسخه های 64 بیتی ویندوز
دقت داشته باشید که نسخه های 64 بیتی ویندوز در ویرایش خانگی قادر به پشتیبانی 128 گیگابایت، در ویرایش های ویندوز 10 آموزشی، حرفه ای یا شرکتی تا 2 ترابایت می باشد. البته این موارد بر روی ویندوز 7 کمی متفاوت می شود. در واقع ویرایش خانگی پایه از این ویندوز می تواند تا 8 گیگابایت، ویرایش خانگی پرمیوم تا 16 گیگابایت و ویرایش حرفه ای تا 192 گیگابایت رم را مدیریت کند.
میزان رمی که یک مادربرد می تواند پشتیبانی کند، بستگی به شرکت سازنده آن دارد. ولی بیشتر رایانه های مدرن قادر به پشتیبانی از حداقل 8 گیگابایت و یا 16 گیگابایت می باشند. برای کسب اطلاعات در این زمینه باید مستندات مادربورد یا رایانه خود را مطالعه کنید.
در صورتی که نوع مادربورد خود را نمی دانید می توانید از برنامه Speccy استفاده کنید. به این صورت که بعد از باز کردن برنامه بخش Motherboard را باز کنید. سپس می توانید تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را از این بخش مشاهده کنید. البته در صورت داشتن اطلاعات از نوع مادربورد خود می توانید با گوگل کردن آن میزان رمی که پشتیبانی می کند را بفهمید.
رم مورد نیاز رایانه
زمانی که تمایل به ارتقا و یا تعویض رم خود دارید، باید نوع رمی که کامپیوتر شما استفاده می کند را نیز بدانید. در این خصوص نکاتی وجود دارد که حتما باید آنها را در نظر داشته باشید. این نکات به شرح زیر می باشد:
معمولا رم های کامپیوتر های دسکتاپ در ماژول های DIMM ارائه می شوند. ولی رم های لپتاپ و بعضی از رایانه های فشرده تر به صورت ماژول های SODIMM ارائه می شوند.
نکته بعدی کسب اطلاعات در مورد نسل رمی که مادربورد کامپیوترتان قبول می کند، است. این اطلاعات در نسخه DDR ارائه شده است:
● DDR2
این نسل از رم در سال 2003 معرفی و ارائه شد. این رم بسیار قدیمی بوده و تنها در کامپیوترهای قدیمی مشاهده می شود.
● DDR3
این نسل از رم در سال 2007 معرفی و ارائه شد. استفاده از این رم در میان کامپیوترهایی که در طی 5 تا 8 سال اخیر ساخته شده اند، معمول بوده و هنوز هم در بین کامپیوترهای مقرون به صرفه انتخاب مناسبی به حساب می آید.
● DDR4
این نسل از رم در سال 2014 معرفی و ارائه شد. این نوع رم بیشتر در میان کامپیوترهای جدید مشاهده می شود.
دقت داشته باشید که مادربردها هر کدام برای یک نسل خاص از رم طراحی شده است. به همین دلیل ابتدا باید در مورد نسل رم کامپیوتر خود اطلاعات لازم را کسب کنید. این نکته را هم در نظر داشته باشید که با انتخاب نادرست رم، امکان نصب آن بر روی سیستم وجود نخواهد داشت. در واقع رم های متفاوت به صورت فیزیکی نیز با هم تفاوت دارند.
فرورفتگی های رم های مختلف به گونه ای است که در شکاف های مربوط به نوع رم دیگری نصب نمی شوند. اگر در مورد نسل رم خود اطلاعات لازم را ندارید، می توانید از برنامه Speccy کمک بگیرید. به این صورت که ابتدا باید بخش RAM را باز کنید. سپس در سمت راست به قسمت پایین SPD مراجعه کنید. در این بخش می توانید به تمامی اطلاعات مورد نیاز اعم از نسل، اندازه، تولید کننده، شماره مدل هر ماژول RAM نصب شده دسترسی پیدا کنید.
سرعت و تأخیر RAM
سرعت و میزان تاخیر (زمان بندی) رم دو مشخصه مهم می باشد که پیش از خرید بهتر است در مورد آن ها اطلاعاتی کسب کنید. در ادامه به صورت مختصر این دو مشخصه را مورد بررسی قرار می دهیم:
● سرعت رم
به صورت کلی سرعت رم بر اساس عوامل سخت افزاری و سرعت نسبی هر نسل از رم تعیین می شود. اغلب این سرعت ها با استفاده از استانداردهای قدیمی تر مثل: سرعت های PC2، PC3 و PC4 و یا استاندارهای جدید که نرخ سرعت آنها به صورت دقیق تر است (مانند: DDR 1600)، نشان داده می شوند.
● تأخیر
تاخیر در واقع همان مقدار زمانی است که ماژول رم به سخت افزار خود دسترسی پیدا می کند. دقت داشته باشید که تاخیرهای پایین تر و کم تر به معنای دسترسی سریع تر به داده ها می باشد. در واقع زمان بندی تاخیر به صورت یک سری اعداد چهارتایی نشان داده می شود. به عنوان مثال: تاخیر یک رم می تواند به صورت 5-5-5-15 باشد.
به طور کلی سرعت و تاخیر رم اهمیت چندانی ندارد. یعنی سرعت بالاتر و تاخیر پایین تر تفاوت خاصی در عملکرد آن در مقایسه با یک ماژول با سرعت پایین و تاخیر بالا ندارد. حتی در سیستم های پیشرفته بازی این اعداد تفاوت خاصی ایجاد نمی کنند، به خصوص اینکه اکثر بازی ها به حافظه کارت گرافیکی بیشتری وابسته هستند.
به این ترتیب چند نکته خاص وجود دارد که باید آنها را در نظر داشته باشید:
- کامپیوتر یا مادربرد بر اساس میزان سرعتی که پشتیبانی می کند، می تواند روی سرعت ماژول رم تاثیر بگذارد و آن را محدود کند. به این دلیل که مادربرد برای رم هایی طراحی شده است که در زمان تولید، رواج داشته و حالا رم ها ارتقا پیدا کرده اند.
- برای کسب اطلاعات در مورد میزان سرعتی مادربرد برای رم پشتیبانی می کند، باید به مشخصات آن مراجعه فرمایید.
- دقت داشته باشید که در بعضی موارد امکان به روز رسانی بایوس سیستم و پشتیبانی از رم هایی با سرعت بالاتر وجود دارد. برای کسب اطلاع در این زمینه می توانید به وب سایت سازنده مادربورد سیستم خود مراجعه کنید.
ارتقا رم لپتاپ
دقت داشته باشید که ارتقا رم لپتاپ در مقایسه با کامپیوترهای دسکتاپ کمی پیچیده تر می باشد. البته بعضی از لپتاپ ها دارای پنل دسترسی برای تعویض آسان رم هستند. در بعضی موارد دیگر، لپتاپ دارای 1 یا 2 شکاف رم می باشد که در پنل دسترسی قرار دارند و رم اصلی آن داخل لپتاپ جای گرفته است. به همین دلیل نمی توانید به راحتی به آنها دسترسی پیدا کنید.
بعضی از لپتاپ ها هم باید به صورت کامل باز و همه چیز جدا شود تا بتوانید رم را تغییر دهید. البته در این میان لپتاپ هایی وجود دارند که دارای شکاف رم نبوده و حافظه آنها به صورت مستقیم بر روی مادربورد نصب شده است. به این ترتیب برای انتخاب روش مناسب، باید در مورد لپتاپ خود تحقیق کرده و اطلاعات لازم را به دست بیاورید.
برای این کار می توانید از راهنمای لپتاپ، وب سایت سازنده و یا گوگل استفاده کنید. به این صورت می توانید اطلاعات لازم را کسب کنید.
نحوه ارتقا حافظه رایانه دسکتاپ
تعویض حافظه کامپیوتر دسکتاپ کار نسبتا راحتی است. در ابتدا برای باز کردن کیس رایانه به یک پیچ گوشتی یا سر فیلیپس احتیاج دارید. در ادامه دستورالعمل هایی را برای باز کردن کیس هایی به سبک ATX ارائه می دهیم. چنانچه طراحی کیس شما از نوع دیگری می باشد، برای باز کردن آن و دسترسی به اجزاء درونی نیاز به تلاش بیشتری خواهید داشت.
● مرحله اول
ابتدا باید تمامی کابل ها و لوازم جانبی را از کامپیوتر خود جدا کنید و آنها را روی میز بگذارید. دقت داشته باشید که محیط باید خشک و خنک و بدون کف پوش باشد. اگر در محیط مستعد ایجاد الکتریسیته ساکن هستید، باید از دستبند آنتی استاتیک استفاده کنید.
سپس پیچ های پشت کیس را باز و پنل دسترسی را جدا کنید. فقط به خاطر داشته باشید که باید پنل دسترسی سمت چپ کامپیوتر را جدا کنید. البته در بعضی از کیس ها باید کل پوشش کیس را جدا کنید. بعد از آن باید کیس را به پهلو بخوابانید تا محتوای آن به صورت کامل در معرض دید شما قرار بگیرد.
● مرحله دوم
در مرحله بعدی باید به مادربورد نگاه کنید و رم را پیدا کنید. دقت داشته باشید که رم به صورت یک یا دو ماژول طولانی بوده که معمولا در شکاف هایی نزدیک به CPU، در سمت جلوی کامپیوتر قرار دارد. برای جدا کردن رم از شکاف ابتدا باید دستگیره های پلاستیکی دو طرف رم را بگیرید.
سپس آنها را به سمت پایین فشار دهید تا صدایی شبیه به کلیک بدهند. پس از آن رم آماده بیرون کشیدن می شود. این کار برای همه ماژول هایی که می خواهید جدا کنید، انجام دهید. به این ترتیب می توانید هر یک از ماژول ها را به صورت مستقیم از شکاف بیرون بکشید.
قبل از وارد کردن رم جدید به شکاف نگاه کنید. به خاطر داشته باشید که رم ها به صورت جفتی نصب می شوند و مهم است که آنها را در کدام شکاف نصب می کنید. معمولا شکاف های جفت هم با رنگ های مختلف مشخص می شوند. به عنوان مثال: رنگ مشکی برای یک جفت و رنگ خاکستری برای جفت دیگر است.
اگر تعداد ماژول هایی که نصب می کنید کمتر از تعداد شکاف های مادربورد بود و یا اگر ظرفیت جفت ماژول هایی که نصب می کنید، متفاوت بود؛ باید هر جفت را بر روی جفت شکاف مربوط به هم نصب کنید.
نکته: دقت داشته باشید که بعضی از مادربوردها از نشانگرهای خاصی برای نشان دادن شکاف های جفت هم استفاده می کنند. به همین دلیل توصیه می کنیم پیش از هر گونه اقدامی، مشخصات مادربورد خود را مورد بررسی قرار دهید.
● محله سوم
برای نصب رم جدید باید کانتکت های آن را با شکاف های رم هماهنگ کنید و از قرارگیری صحیح آن بر روی فرورفتگی های روی رم اطمینان حاصل کنید. البته ماژول رم تنها از یک سمت، داخل شکاف قرار می گیرد. ماژول حافظه را به آرامی درون شکاف فشار دهید. زمانی که دستگیره های پلاستیکی انتهای دو طرف صدای کلیک دهند، یعنی ماژول در جای خود قفل شده است.
● مرحله چهارم
بعد از نصب رم های جدید در صورتی که کابل برق یا دیتای کامپیوتر خود را برای دسترسی به شکاف رم ها جدا کرده اید، آنها را مجددا وصل کنید. سپس پنل دسترسی کیس را در جای خود قرار دهید. حالا می توانید کیس خود را در محل خود قرار داده و همه کابل ها را به آن وصل کنید.
نحوه بررسی نصب رم
بعد از پایان فرآیند نصب رم، برای کسب اطمینان از نصب صحیح بسته به نوع کامپیوتر بخش بایوس مادربورد ممکن است میزان رم کامپیوتر را در صفحه بوت اولیه نمایش دهد. در صورتی که چنین صفحه ای را مشاهده نمی کنید، می توانید در هنگام ورود به سیستم عامل وارد قسمت تنظیمات کامپیوتر شوید و مقدار رم شناسایی شده توسط سیستم را مشاهده کنید.
در ویندوز 10 برای مشاهده مقدار رم می توانید به آدرس Settings > System > About مراجعه کنید. در صورتی که کامپیوتر رم کمتری نشان دهد، موارد مختلفی را باید مورد بررسی قرار دهید.
- در ابتدا باید بدانید که احتمال وجود خطا در حین فرآیند نصب رم ها وجود دارد و یک و یا دو ماژول به صورت کامل در جای خود قرار نگرفته اند. برای حل این مشکل می توانید به عقب برگشته و جای تمامی ماژول ها را بررسی کنید.
- در صورتی که نوع رم با مادربرد شما مطابقت نداشته باشد و از نسل متفاوتی باشد، یا ماژولی این که نصب کرده اید ظرفیتی بالاتر از حد مجاز مادربورد دارد، این مشکل بروز پیدا می کند. برای کسب اطمینان به عقب بازگردید و مطابقت رم را مورد بررسی قرار دهید.
در صورت ناموفق بودن این موارد، احتمال خرابی ماژول رم وجود دارد که در این صورت برای تعویض آن باید اقدام کنید.
سوالات متداول
- آیا برنامه ای برای پیدا کردن مشخصات مادربورد وجود دارد؟
بله، برنامه های مختلفی برای پیدا کردن مشخصات مادربورد وجود دارد که یکی از محبوب ترین آنها برنامه Speccy نام دارد.
- برای مشاهده مقدار رم در ویندوز 10 به چه آدرسی مراجعه کنیم؟
در ویندوز 10 برای مشاهده مقدار رم می توانید به آدرس Settings > System > About مراجعه کنید.
- برای جدا کردن رم از شکاف چه کاری باید انجام دهیم؟
برای جدا کردن رم از شکاف ابتدا باید دستگیره های پلاستیکی دو طرف رم را بگیرید و سپس آنها را به سمت پایین فشار دهید تا صدایی شبیه به کلیک بدهند.
- آیا برای ارتقا رم خود باید از فرد متخصصی کمک بگیریم؟
اگر در مورد انجام این کار اطلاعات لازم را ندارید و با استفاده از موارد ذکر شده قادر به انجام ارتقا رم نبودید، می توانید از متخصصین حرفه ای در این زمینه کمک بگیرید.
- نصب و ارتقا رم در چه محیطی قابل انجام است؟
دقت داشته باشید که محیط مورد نظر باید خشک و خنک و بدون کف پوش باشد. اگر در محیط مستعد ایجاد الکتریسیته ساکن هستید، توصیه می کنیم از دستبند آنتی استاتیک استفاده کنید.
خاص مثل تو …