آموزش کامل تصویری نصب هارد SSD روی لپ تاپ (برای افراد مبتدی)

نصب هارد SSD لپ تاپ
5
(2)

نسل جدید حافظه‌ها به نام SSD تحول بزرگی در دنیای کامپیوترها رقم زده‌اند. در این مقاله به آموزش نصب هارد SSD لپ تاپ می‌پردازیم و روش‌های مختلف برای این کار را آموزش می‌دهیم.

حافظه SSD یا همان درایو حالت جامد (Solid State Drive) نوعی از حافظه‌های پیشرفته و پرسرعت کامپیوتری هستند که برای ذخیره‌سازی اطلاعات مورد استفاده قرار می‌گیرند. این حافظه‌ها به دلیل عملکرد فوق‌العاده و سرعت بالایی که در انتقال اطلاعات دارند چند سالی است که محبوبیت زیادی پیدا کرده‌اند. اکنون بسیاری از لپ‌تاپ‌ها با حافظه SSD عرضه می‌شوند تا عملکرد بهتری داشته باشند؛ اما نکته خوشحال کننده آن است امکان نصب هارد SSD برای لپ تاپ های قدیمی نیز وجود دارد. در این مقاله قصد داریم به آموزش نصب هارد SSD لپ تاپ بپردازیم و راهکارهای مختلف برای این کار را معرفی کنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید. شما کاربران عزیز می‌توانید برای خرید قطعات اپل، قطعات مک بوک، قطعات آی مک، قطعات سرفیس، قطعات لپ تاپ و غیره با ما تماس بگیرید. همچنین برای تعمیرات اپل، تعمیرات سرفیس و تعمیرات لپ تاپ نیز می‌توانید از متخصصان ما کمک بگیرید. فقط کافیست با شماره 02188676580 و یا 09120207523 تماس حاصل فرمایید.

هارد SSD چیست؟

حافظه‌های SSD را همیشه با هارد HDD که نسل قدیمی‌تر حافظه‌های کامپیوتری هستند مقایسه می‌کنند. ساختار این دو نوع حافظه کاملا با هم متفاوت است؛ حافظه‌های SSD درون ساختار خود دارای بخش متحرک یا دیسک چرخان نیستند و همین مورد یکی از بزرگترین ویژگی‌ها و وجوه تمایز آنها با حافظه HDD محسوب می‌شود. در حافظه‌های SSD از مدارهای مجتمعی استفاده شده که می‌توانند اطلاعات را با سرعت بسیار بالا بخوانند و ذخیره‌سازی کنند.

بیشتر بخوانید: مقایسه سرفیس پرو 7 با مک بوک پرو

حافظه SSD برای ذخیره کردن اطلاعات از چیپ‌ها استفاده می‌کند و از این نظر می‌توان آن را مشابه حافظه‌های فلش در نظر گرفت. در واقع در ساختار حافظه‌های SSD از نوعی حافظه فلش با نامNAND  استفاده می‌شود. عملکرد چیپ‌های NAND به گونه‌ای است که حتی پس از قطع شدن جریان برق، باز هم به فعالیت خود ادامه می‌دهند و این باعث می‌شود که در صورت قطح ناگهانی برق، اطلاعات از دست نروند.

هارد SSD چیست

چطور تشخیص دهیم که لپ تاپ ما قابلیت نصب هارد SSD دارد؟

اکثر لپ‌تاپ‌ها قابلیت نصب حافظه SSD را دارند، اما از آنجایی که انواع مختلفی از این حافظه‌ها در بازار موجودند، ممکن است نتوانید برخی از آنها را روی دستگاه خود نصب کنید. یکی از پیشرفته‌ترین انواع حافظه‌های SSD با نام M.2 شناخته می‌شوند که پشتیبانی از آنها به مادربرد لپ‌تاپ بستگی دارد. برای اینکه بدانید لپ‌تاپ شما از این نوع حافظه پشتیبانی می‌کند یا خیر، باید درب پشت لپ‌تاپ خود را باز کنید. سپس با یک نگاه ساده به مادربرد لپ‌تاپ می‌توانید وجود یا عدم وجود پورت M.2 را متوجه شوید.

بیشتر بخوانید:مقایسه لپ تاپ با سرفیس از نظر کاربرد و برتری ها

توجه داشته باشید که انواع دیگری از حافظه‌های SSD نیز وجود دارند که حتی اگر مادربرد لپ‌تاپ دارای پورت M.2 نباشد، می‌توان نمونه‌های دیگر SSD را روی آن نصب کرد. این کار را کاربران عادی نیز می‌توانند انجام دهند، اما اگر در این زمینه تجربه و اطلاعات کافی ندارید، توصیه می‌کنیم که نصب هارد SSD لپ تاپ را به افراد و کارشناسان باتجربه بسپارید.

آموزش نصب هارد SSD روی لپ تاپ

زمانی که هارد SSD را روی لپ‌تاپ خود نصب می‌کنید، اولین تغییری که مشاهده خواهید کرد، افزایش چشمگیر سرعت آن است. به شکلی که حتی سرعت خاموش شدن و بالا آمدن ویندوز چند برابر می‌شود. از دیگر مزایای SSDها می‌توان به مصرف انرژی کمتر، مقاومت در برای ضربه و همچنین عمر طولانی آنها اشاره کرد. همه این مزایا باعث می‌شوند که نصب هارد SSD روی لپ تاپ توصیه شود. ما در ادامه این مقاله روش‌های رایج و مرسوم برای نصب هارد SSD لپ تاپ را توضیح خواهیم داد.

بیشتر بخوانید: آموزش نصب ویندوز 11 روی لپتاپ و کامپیوتر با فلش

نصب هارد SSD روی لپ تاپ HP

یکی از برندهای محبوب لپ‌تاپ که کاربران زیادی از آن استفاده می‌کنند، برند HP است. لپ‌تاپ‌های میان‌رده و حتی رده پایین این برند را می‌توان به حافظه SSD مجهز کرد. برای این کار می‌توان حافظه HDD را از روی برد اصلی جدا کرد و به‌جای آن یک حافظه SSD قرار داد. همچنین امکان نصب SSD به عنوان یک حافظه اضافی در کنار HDD وجود دارد. روش‌های این کار را در ادامه توضیح داده‌ایم.

نصب هارد SSD روی لپ تاپ لنوو

بسیاری از کاربران از ما سوال می‌کنند که آیا می‌توان روی لپ‌تاپ‌های لنوو هم حافظه SSD نصب کرد. در پاسخ باید گفت که امکان چنین کاری وجود دارد. اگرچه کمپانی‌های مختلف سازنده لپ‌تاپ از معماری خاص خودشان برای طراحی و ساخت لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌کنند، اما ساختار کلی این دستگاه‌ها در تمام برندها مشابه یکدیگر است. بنابراین نصب هارد SSD روی لپ تاپ لنوو فرق خاصی با سایر برندها نخواهد داشت.

بیشتر بخوانید: آشنایی با قطعات داخلی لپ تاپ؛ قطعات سخت افزاری که باید بشناسید

نصب هارد SSD روی لپ تاپ ایسوس

برند ایسوس در زمینه تولید لپ‌تاپ‌ها، یک برند شناخته شده و قابل اطمینان است. لپ‌تاپ‌های میان‌رده ایسوس بسیار محبوب هستند و حتی در رده لپ‌تاپ‌های گران‌قیمت و گیمینگ هم این برند حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. لپ‌‌تاپ‌های جدید ایسوس که دارای مشخصات سخت‌افزاری قدرتمندی هستند، معمولا از SSD پشتیبانی می‌کنند، اما اگر این‌طور نیست، خودتان می‌توانید یک حافظه SSD متناسب با ساختار و ویژگی‌های لپ‌تاپ به آن اضافه کنید.

نصب هارد SSD بجای DVD

نصب هارد SSD بجای DVD چطور انجام می‌شود؟

یکی از آسان‌ترین و متداول‌ترین روش‌ها برای نصب هارد SSD لپ تاپ آن است که این حافظه را به جای درایو نوری یا همان درایو DVD لپ‌تاپ قرار دهیم. امروزه کمتر پیش می‌آید که از درایو DVD استفاده کنیم، چون دیسک‌های نوری کاربرد کمتری دارند و جای خود را به حافظه‌های فلش و سایر انواع حافظه‌ها داده‌اند. حالا حتی برای نصب ویندوز هم می‌توان از حافظه‌های فلش استفاده کرد و دیگر نیازی به تهیه دیسک DVD ویندوز نیست. بنابراین حذف کردن درایو DVD و نصب حافظه SSD به جای آن می‌تواند حرکت هوشمندانه‌ای باشد.

بیشتر بخوانید: رفع مشکل سیاه شدن صفحه لپ تاپ

برای این کار باید یک براکت مبدل هارد 2.5 اینچی تهیه نمایید که حافظه SSD داخل آن قرار داده می‌شود. این براکت در واقع مثل یک قاب عمل می‌کند و باعث می‌شود که حافظه SSD درون محفظه درایو نوری فیکس شود. پس از تهیه کردن براکت و قرار دادن SSD داخل آن، باید درایو نوری لپ‌تاپ خود را جدا نمایید. این کار چندان دشوار نیست، اما در مدل‌های مختلف لپ‌تاپ ممکن است تفاوت‌هایی داشته باشد.

برای جدا کردن درایو DVD لپ‌تاپ، دستگاه را برعکس کنید و در پشت آن به دنبال یک پیچ بگردید که آیکون DVD در کنار آن دیده می‌شود. با باز کردن این پیچ می‌توانید می‌توانید درایو نوری را به راحتی از جای خودش خارج کنید. در برخی از لپ‌تاپ‌ها هم خبری از پیچ برای باز کردن درایو نوری نیست و به جای آن از یک دکمه فشاری استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: برای تعویض یا تعمیر LCD سرفیس پرو چه کار کنیم؟ (با فیلم آموزشی)

در مرحله بعدی باید براکت را که SSD هم داخل آن به‌شکل درست قرار گرفته است، داخلی محفظه DVD که اکنون خالی شده قرار دهید. سپس باید پیچ درایو DVD را که قبلا باز کرده بودید، مجددا ببندید تا براکت و SSD در جای خود فیکس شوند. در نهایت هم می‌توانید قسمت جلویی درایو نوری را در جای خودش بگذارید تا روی براکت را بپوشاند.

بیشتر بخوانید: آموزش مهمترین ترفندهای مک بوک که حتما باید بدانید

پس از نصب کردن SSD، این حافظه به‌طور خودکار توسط کامپیوتر شناسایی می‌شود. اگر ویندوز در شناسایی SSD با مشکلی مواجه شد، چند راه‌حل وجود دارند که می‌توانید آنها را امتحان کنید. یکی از این راه‌حل‌ها به تنظیمات بایوس مربوط می‌شود. برای این کار باید در حین روشن شدن و قبل از بالا آمدن ویندوز، دکمه F11 یا F2 را پشت سر هم بزنید تا وارد تنظیمات BIOS شوید. در این بخش باید به منوی Boot مراجعه کنید. چنانچه حافظه SSD به درستی نصب شده باشد، باید در این قسمت نمایش داده شود؛ در غیر این صورت باید در تنظیمات بایوس به Storage Options > Serial ATA > SATA Configuration بروید و سپس IDE Compatibility Mode را انتخاب کرده و تنظیمات را ذخیره و کامپیوتر را ریست کنید.

در برخی موارد، مشکل شناخته نشدن SSD با به‌روزرسانی Storage Controller Drivers برطرف می‌شود. برای این کار می‌توانید از منوی استارت کامپیوتر به بخش Device Manager بروید و سپس گزینه Storage Controllers را پیدا کنید. روی این گزینه راست‌کلیک نمایید و Update Driver را انتخاب کرده و سپس گزینه Search Automatically For Updated Driver Software را بزنید. بعد از انجام مراحل به‌روزرسانی، باید کامپیوتر را ریست کنید. سپس بررسی نمایید که آیا حافظه SSD توسط سیستم تشخیص داده می‌شود یا خیر.

روش‌های متعدد دیگری نیز برای برطرف کردن مشکل عدم شناسایی SSD وجود دارند که در این مقاله به آنها نمی‌پردازیم. اما اگر با طی کردن مراحل بالا مشکل‌تان برطرف نشد، می‌توانید مشکل خود را در بخش کامنت‌های مطرح نمایید تا از سوی کارشناسان ما پاسخ و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.

برای خرید قطعات اپل، قطعات مک بوک، قطعات آی مک، قطعات سرفیس و غیره با ما تماس بگیرید.

نصب هارد SSD در کنار HDD در لپ تاپ

بیشتر بخوانید: مقایسه سرفیس لپ تاپ 4 با مک بوک پرو M1 و مک بوک ایر اپل

نصب هارد SSD در کنار HDD در لپ تاپ

در روش قبلی که توضیح دادیم، حافظه SSD در کنار هارد HDD لپ‌تاپ نصب می‌شود و امکان استفاده همزمان از هر دوی آنها وجود خواهد داشت. اما روش‌های دیگری هم برای نصب هارد SSD لپ تاپ در کنار هارد HDD وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

آموزش نصب هارد SSD در کنار HDD

برای اینکه از حافظه SSD و مزیت‌های آن روی لپ‌تاپ خود بهره ببرید، حتما لازم نیست که هارد HDD لپ‌تاپ را جدا کنید. همان‌طور که کمی بالاتر توضیح دادیم، شما می‌توانید حافظه SSD را به جای درایو نوری لپ‌تاپ نصب کنید. همچنین در برخی از لپ‌تاپ‌ها، روی مادربرد یک پورت مخصوص برای نصب حافظه‌های M2 در نظر گرفته شده است که از این طریق نیز می‌توانید به نصب SSD بپردازید و لازم نیست که هارد HDD را جدا نمایید. علاوه بر این روش‌ها، برخی از لپ‌تاپ‌های مدرن روی بدنه خود و در کنار پورت‌های اصلی، دارای پورت حافظه SSD و M2 هستند و این امکان را برای شما فراهم می‌کنند که بدون دردسر و نیاز به باز کردن درب پشتی لپ‌تاپ، حافظه SSD را نصب نمایید.

بیشتر بخوانید: افزایش سرعت مک بوک؛ چطور سرعت لپ تاپ اپل را افزایش دهیم؟

هزینه نصب هارد SSD روی لپ تاپ

هزینه نصب هارد SSD روی لپ تاپ به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهمترین موردی که باید به آن توجه شود، قیمت حافظه SSD است که در مدل‌های مختلف فرق می‌کند. برخی حافظه‌های SSD دارای ساختار پیشرفته‌تری هستند و از تکنولوژی‌های به‌روزتری استفاده می‌کنند به همین دلیل قیمت آنها نیز بالاتر است. در ضمن ظرفیت حافظه SSD به‌طور مستقیم روی قیمت آن تاثیرگذار خواهد بود. از دیگر هزینه‌های نصب هارد SSD برای لپ تاپ می‌توان به هزینه قطعات جانبی مانند براکت و همچنین دستمزد نصب که توسط فرد متخصص دریافت می‌شود، اشاره کرد.

نحوه نصب هارد SSD M2

برای نصب حافظه SSD M2 روی لپ‌تاپ باید حتما آن را از قسمت پشت باز کنیم. اگر در این زمینه تجربه‌ای ندارید، پیشنهاد می‌کنیم که خودتان این کار را انجام ندهید و برای نصب حافظه M2 از یک متخصص کمک بگیرید. اما در این بخش به‌طور کامل نحوه نصب کردن حافظه M2 را آموزش می‌دهیم.

ابتدا بهتر است به دفترچه راهنمای لپ‌تاپ خود مراجعه کرده و درب پشت آن را طبق اطلاعاتی که درون دفترچه درج شده، باز کنید. برای باز کردن پیچ‌ها باید ابزار مناسبی در اختیار داشته باشید. پس از باز کردن لپ‌تاپ، می‌توانید مادربرد و قطعات مختلف آن را مشاهده کنید. حالا باید دنبال اسلات PCIe M.2 SSD باشید. وقتی این اسلات را پیدا کردید، می‌توانید پیچ آن را باز کنید. در مرحله بعدی باید حافظه SSD را به‌طور افقی و در جهت درست، روی اسلات M.2 قرار دهید. دقت کنید که حافظه به خوبی درون شیار اسلات قرار گرفته باشد. سپس باید پیچ مربوطه را که در مرحله قبل باز کرده بودید، مجددا ببندید تا حافظه در جای خودش محکم شود.

در انتها قاب پشت لپ‌تاپ را ببندید و آن را روشن کنید. از آنجایی که هارد قبلی لپ‌تاپ شما هنوز در حال کار کردن است و آن را جدا نکرده‌اید، هیچ مشکلی در بالا آمدن ویندوز نخواهید داشت. اما توجه داشته باشید که اگر بخواهید ویندوز خود را برای عملکرد سریع‌تر به حافظه SSD انتقال دهید، باید مجددا اقدام به نصب ویندوز روی دستگاه نمایید.

نصب هارد SSD روی مینی کیس

اغلب مینی‌ کیس‌ها ساختاری شبیه کیس‌های بزرگ دارند و می‌توان روی آنها حافظه SSD نصب کرد. در واقع قابلیت نصب SSD به مادربرد کامپیوتر مربوط می‌شود و اکثر مادربردها چنین امکانی را دارند. تقریبا تمام مادربردهای امروزی دارای اسلات M.2 SSD نیز هستند و می‌توان حافظه SSD را از این طریق روی آنها نصب کرد.

بیشتر بخوانید: دانلود و نحوه نصب درایورهای لپ تاپ (مک بوک، سرفیس، کروم بوک و …)

نحوه نصب هارد SSD روی کیس قدیمی

خوشبختانه می‌‌توان از حافظه SSD روی کامپیوترهای قدیمی هم استفاده کرد. شما می‌توانید از طریق یک کابل SATA و مشابه هارد HDD به نصب حافظه SSD روی کامپیوتر خود بپردازید. ممکن است در کیس‌های قدیمی‌تر، جایگاه مشخصی برای فیکس شدن حافظه SSD در نظر گرفته نشده باشد. در این صورت می‌توانید SSD را به هر شکلی که می‌توانید، روی قسمتی از بدنه داخلی کیس کامپیوتر فیکس کنید و سپس از طریق کابل SATA آن را به مادربرد اتصال دهید.

نصب هارد SSD روی لپ تاپ

سوالات متداول درباره نصب هارد SSD روی لپ تاپ

در این مقاله به روش‌های مختلف نصب هارد SSD لپ تاپ اشاره کردیم و با مزیت‌های استفاده از این نوع حافظه روی لپ‌تاپ‌ها آشنا شدیم. در ادامه به برخی از سوالات متداول کاربران در همین زمینه اشاره کرده و به‌طور خلاصه به آنها پاسخ می‌دهیم. اگر شما هم سوالی درباره روش نصب هارد SSD روی لپ تاپ دارید، می‌توانید در بخش کامنت‌ها مطرح کنید تا کارشناسان ما در اسپشیال آی‌تی به پرسش‌های شما عزیزان پاسخ دهند.

تعمیرات سرفیس تخصص ماست

چطور تشخیص دهیم که لپ تاپ ما قابلیت نصب هارد SSD دارد؟

اگر لپ‌تاپ شما خیلی قدیمی نباشد، به احتمال زیاد امکان نصب حافظه SSD روی آن وجود خواهد داشت. به هر حال قبل از اینکه برای خرید SSD اقدام نمایید، بهتر است نسبت به پشتیبانی دستگاه خود از این نوع حافظه‌ها مطمئن شوید.

چطور می توان ویندوز را طوری تنظیم کرد که درایو SSD جدید را شناسایی کند؟

برای حل مشکل شناخته نشدن SSD در ویندوز راه‌های مختلفی وجود دارند. یکی از رایج‌ترین روش‌هایی که معمولا به برطرف شدن مشکل منتهی می‌شود، تغییر تنظیمات BIOS است که در متن مقاله به‌طور کامل در این رابطه توضیح داده‌ایم.

آیا می توان هارد SSD را بدون براکت نصب کرد؟

بله؛ روش‌های مختلفی برای نصب کردن حافظه SSD روی لپ‌ تاپ وجود دارند. برای مثال می‌توان حافظه SSD را به جای هارد HDD نصب کرد و یا آن را در پورت مخصوص M.2 قرار داد که در متن مقاله در این رابطه توضیح داده شده است.

بیشتر بخوانید: آموزش کامل ارتقای رم لپ تاپ (ساده‌ترین روش برای انواع لپ‌تاپ‌ها)

تعمیرات اپل تخصص ماست

سخن پایانی

نصب هارد SSD لپ تاپ می‌تواند سرعت دستگاه را افزایش داده و عملکرد آن را به میزان قابل ملاحظه‌ای ارتقا دهد. ما در این مقاله روش‌های مختلف برای نصب هارد SSD روی لپ تاپ را معرفی کرده و درباره آنها توضیح دادیم. چنانچه قصد دارید روی لپ‌تاپ خود حافظه SSD نصب کنید اما اطلاعات کافی در این زمینه ندارید، می‌توانید از طریق شماره‌های درج شده در این وبسایت، با کارشناسان اسپشیال IT تماس بگیرید. ما آماده‌ایم تا راهنمایی‌های لازم در این خصوص را به شما عزیزان ارائه دهیم.

این مطلب چقدر مفید بود؟

با کلیک روی ستاره‌ها به این مطلب نمره بدهید!

میانگین نمرات 5 / 5. تعداد رای: 2

اولین فردی باشید که به این مطلب رای می‌دهد.